„БОГДАЈ“ ХУМАНОГ СРЦА У ШАПЦУ

Пријава деце за Предах смештај до 1. новембра Центру за социјални рад у Шапцу

Предах смештај за децу са аутизмом „Богдај“ у Касарским ливадама, добио је лиценцу за рад и 1. новембра отвара своја врата за прве кориснике. Родитељи заинтересовани за коришћење ове услуге, до тог датума се могу јавити Центру за социјални рад у Шапцу због потписивања уговора о коришћењу. Лиценцом је предвиђен истовремени боравак највише осморо деце. О њима ће се бринути тим стручњака састављен од дефектолога, медицинских техничара и неговатеља. Комплетна услуга је бесплатна.

            – Сматрам да је отварање овог смештаја од великог значаја за наш град и на њега гледам као на круну моје хуманитарне каријере. Реч је о првој услузи овог типа на територији Србије, јер сличан, државни, смештај постoји само у Београду – изјавила је Ружица Поповић, председница УО Фондације „Хумано срце Шапца“.

Помоћи родитељима
            Идеја о помоћи родитељима деце са аутизмом у „Хуманом срцу Шапца“ родила се пре неколико година. Почетна замисао о смештају под чијим ће се кровом окупити стручњаци који ће бринути о деци са различитим развојним тешкоћама, како би њихови родитељи обавили друге послове, или једноставно предахнули од обавеза. Добротом и благословом Епископа Шабачког Господина Лаврентија, ова идеја наишла је на разумевање у Епархији шабачкој. Црква је обезбедила парцелу од 50 ари у Касарским Ливадама у Шапцу, и на њој је уз подршку Града и бројних донатора, у оквиру духовно-спортског центра „Свети Сава“, изграђен објекат од око 140 квадратних метара за ове потребе.

            – У сарадњи са шабачком епархијом. „Хумано срце Шапца“, уз помоћ наших донатора и људи добре воље, у сврху да помогнемо родитељима према којима је живот био суров и неправедан, да би могли своју децу да оставе, тзв. предах смештај, да би могли да их оставе на пар дана, пар недеља, да би обавили неке своје активности, које не могу зато што захтева 24-часовно надзор над том децом јер нису самостална, отпочели смо реализацију овог пројекта. Данас, када имамо лиценцу и када смо обезбедили све услове да он почне са радом, могу рећи да сам изузетно поносна, јер смо по ко зна који пут доказали да је Шабац расадник хуманих људи и да удружени можемо све – истакла је Ружица Поповић.

 Захвалност
            Председница УО „Хумано срце Шапца“, користи прилику да се захвали свима који су помогли у реализацији ове племените идеје.

            – Захвална сам Цркви, нашем владици Лаврентију, градоначелнику, донаторима, свим тим људима великог срца. Без свих њих овај пројекат не би био реализован до краја, али овако уједињени смо показали да смо незаустављиви – каже Ружица Поповић и закључује речима и поруком светог Патријарха Павла:

            – Не можемо да бирамо време у којем ћемо се родити, у ком народу и од којих родитеља, али можемо, када смо већ рођени и боравимо на овом свету одлучити да ли ћемо бити: људи или нељуди. Пријатељи „Хуманог срца Шапца“ су, по ко зна који пут, доказали коју су од те две опције изабрали и да су увек на располагању људима којима је помоћ потребна.