„Богдај“ – симбол доброчинства и хуманости

Објекат намењен деци са сметњама у развоју „Богдај“ који пружа услугу предах смештаја, на имању Српске православне цркве у Касарским ливадама свечано је отворен у присуству представника ресорног министарства, локалне самоуправе, епархије Српске православне цркве, донатора, националних и локалних удружења родитеља деце са сметњама у развоју.

Освећење Објекта за смештај особа са сметњама у развоју (фото: Глас Подриња)

Епископ шабачки господин Лаврентије уступио је земљиште за ову намену, а објекат је изградила фондација „Хумано срце Шапца“.

-Љубав и брига о ближњима је суштина постојања мајке цркве. Овакви догађаји су радост за сваког човека, а и Господ се радује и зато смо обасјани сунцем овог дана – навео је отац Мирко Вилотић, секретар Епархије шабачке СПЦ који је потом и освештао објекат.  Смештај није профитабилан, али је богатства духа много важније и веће од свих материјалних, а објекат је симбол духа, доброте и доброчинства.
-Ово је круна мојег досадашњег рада, имала сам сан и тешко је речима описати како изгледа када се оствари. Шабац је ризница хуманих људи и на то сам поносна. Остварење идеје, односно сна започело је 2018. године. Увек на почетку постоји море проблема, али су жеља и циљ омогућили да успешно пловимо тим морем и чврсто верујемо да је обала близу. Дивна сарадња са нашим привредницима, јавним предузећима, локалном самоуправом олакшава реализацију хуманих идеја и представља подстрек за наш даљи рад – рекла је Ружа Поповић, председница Управног одбора фондације „Хумано срце Шапца“
Врпцу су пресекли Ружа Поповић, председница Управног одбора Фондације „Хумано срце“ Шапца, Отац Мирко Вилотић, министарка за рад, борачка и социјална питања Дарија Кисић Тепавчевић и градоначелник Шапца др Александар Пајић.
Хуманост, доброта и жеља удружени имају снагу која је јача од свих препрека и тако снови постају стварност, уверена је министарка за рад, борачка и социјална питања.
-Пре свега желим м да истакнем понос и задовољство на указаној почасти да отворим један овакав објекат. Хвала свима на дивном дану. Министарство ће увек подржати овакве пројекте и свака похвала за Град који значајан део активности улаже у унапређење система социјалне заштите. Министарство се определило за трансфер средстава локалним самоуправама који најбоље разумеју потребе на свом подручју. За ову намену смо свим локалним самоуправама определили 556 милиона динара, од којих је за Град Шабац намењено 12 и по милиона динара. Надамо се да ће издавања у наредном периоду бити још већа, јачање система социјалне заштите је заједнички циљ, трудимо се и да ојачамо кадровске капацитете, а Шабац је пример добре праксе – наглашава Министарка и додаје да је Шабац једна од локалних самоуправа која је лиценцирала свих 12 услуга социјалне заштите и надам се да ће све локалне самоуправе следити тај пример.

 

Представљање објекта министарки Кисић Тепавчевић и гостима (фото: Глас Подриња)

Градоначелник Шапца др Александар Пајић истиче да хектари не значе ништа, ако на њима нема је оних којима доносе радости, те да је социјална заштита један од приоритета у раду Градске управе и свима који желе да уложе у тај систем, Град ће бити сигуран и поуздан партнер
– Велика захвалност донаторима, Епархији шабачкој и посебно госпођи Ружи Поповић која је и идејни творац самог објекта. Предах смештај је намењен очувању породица у нашем граду. Сви који имају потребе за оваквом услугом моћи ће најдуже 45 дана годишње да користе ову услугу, а највећи број који може у једном тренутку да прими ова установа је осам корисника, а Град Шабац је омогућио да не буде граница 26 година, већ да услуге могу да користе сви који имају потребу, без обзира на године живота. Град је обезбедио средства за све трошкове функционисања смештаја. Све потребе рада, здравственог и другог особља, као и смештаја биће задовољене из градског буџета и услуге су за кориснике потпуно бесплатне – истакао је Пајић

„Богдај“ су изградили фондација Хумано срце Шапца, Епархија шабачка Српске православне цркве уз помоћ бројних донатора и пријатеља. Пријем корисника ће започети од првог дана новембра.

Пре посете објекту „Богдај“, градоначелник Шапца је уприличио пријем за министарку Кисић Тепавчевић у Градској кући.

Извор Глас подриња.