Епископ Лаврентије на Велику Госпојину богослужио у Манастиру Каона

На празник успења Пресвете Богородице, Преосвећени Епископ шабачки Лаврентије, са шест свештеника и својим ђаконом, служио је Свету архијерејску литургију у највећој  посавотамнавској светињи – манастиру Каона, древној задужбини српскога Краља Драгутина. Овај велики празник уједно је и крсна слава Богомољачког братства – Православне народне хришћанске заједнице овога краја. Још из времена Светог Владике Николаја, оснивача Богомољачког покрета, са великом духовном радошћу и торжеством, свечано се прославља братствена слава у овој светињи. Светој служби присуствовало је мноштво народа, чланова Богомољачког братства из каонске парохије и целе северозападне Србије, из Шабачке и Ваљевске епархије.

После Свете литургије, Бладика је осветио славско жито и пререзао славски колач уз громогласно појање црквених песама побожног народа. Честитајући славу манастирском братству на челу са Архимандритом Филимоном и окупљеном народу, Владика је поручио:

         „Све велико и узвишено у животу наше цркве у протеклом веку, од завршетка Првог светског рата када је Богомољачки покрет основан, изникло је из његових редова. Тај велики духовни рукосад Светог Владике Николаја, Божјим благословом и надахнућем Духа Светога који у Цркви обитава, донео је обилне плодове на дрвету живота наше Светосавске цркве. На стотине и хиљаде монаха и монахиња напунило је, обновило и украсило српске запустеле манастире. Стотине и хиљаде свештеника израсло је из тог покрета и расуло се по целој нашој отаџбини и свету да служи Богу и своме роду. Али што је важније од свега, овај Покрет сачувао је здраве духовне сокове народне побожности у веку препуном искушења за нашу цркву и наш народ. Нека је слава Господу на тој милости. Честитајући вам крсну славу, молим се Господу да вас подржи на вашем путу служења и жртве, подвига и труда на своме личном и свенародном спасењу. Нека Мајка Божја, чије Успење данас славимо, буде ваша помоћница и заштитница, како би се златна нит народне побожности продужила у будућност. Призивам Божји благослов на све вас упућујући речи омиљене молитве великих руских светитеља Мајци Божјој: Сву наду полажем на Тебе Мајко Божија, сачувај нас под окриљем Твојим!

         После свете литургије приређена је традиционална братствена трпеза у манастирском конаку. „Литургија после литургије“ настављена је певањем богомољачких песама из „Духовне лире“ Светог Владике Николаја. На почетку и крају, из стотина грла, отпевана је химна овог Покрета: Помози нам вишњи Боже! Старе прозукле гласове подржавала је песма из грла деце и унучади богомољачких ветерана, јачајући веру и крепећи наду да ће име Божје у овом народу бити слављено у векове векова.

 

                                                                                             Глас Цркве ИНФО