МУЧЕНИШТВО ЗА ЋИРИЛИЦУ

Свештеномученик Петар, Митрополит дабробосански

МУЧЕНИШТВО ЗА ЋИРИЛИЦУ

Данас, 17/4. септембра, Српска Православна Црква слави успомену на Свештеномученика Петра, Митрополита дабробосанског. Овај велики и Свети јерарх наше Цркве, син је легендарног свештеника и јунака из Херцеговачког устанка – Богдана Зимоњића. Рођен је у Грахову 24. јуна 1856. године. Завршио је Сарајевску богословију у Рељеву а Богословски факултет у Черновицама 1893. године. Замонашио се у манастиру Житомислић. Устоличен за епископа захумско-херцеговачког 23. маја 1903., где остаје све до 1920. године. Тада је изабран за Митрополита Дабробосанског. Други светски рат затиче га у Сарајеву.

Због одлучног одбијања усташке наредбе да из употребе у црквеној администрацији избаци ћирилицу, ухапшен је и спроведен у Загреб, у полицијски затвор 17. маја 1941. године. Одатле је депортован у усташки логор у Самобор, где су му зликовци обријали браду, скинули свештеничку мантију и сурово мучили. Није тачно познато место његовог погубљења, али се претпоставља да је на свиреп начин, са бројном својом духовном децом, убијен у злогласном јасеновачком логору смрти.

Божјим Промислом, после 80 година од мученичке смрти Светога Петра и његовог народа у Јасеновцу, посланици Скупштине Републике Србије су у среду, 15. септембра, једногласно усвојили Закон о употреби српског језика у јавном животу, заштити и очувању ћириличног писма. Народна Скупштина босанско-херцеговачког ентитета Републике Српске, усвојила је истога дана Предлог Закона о заштити, очувању и употреби језика српског народа и ћириличног писма.

Овим чином умирене су свете душе мученика на небу и обрадоване сазнањем да њихове жртве и страдања нису биле узалуд. Њихови потомци посведочили су, да српски језик и ћирилично писмо – Свето Слово Ћирилово – представљају темељну одредницу живота и постојања српског народа у прошлости, садашњости и будућности.

Нека је мир и покој душама мученика!