Патријарх Порфирије у Сарајеву: Вјера без дјела је мртва

Његова светост Патријарх српски г. Порфирије уз саслужење Високопреосвећене господе митрополитâ дабробосанског Хризостома и црногорско-приморског Јоаникија, Преосвећене господе епископâ жичког Јустина, аустријско-швајцарског Андреја, бихаћко-петровачког Сергија, захумско-херцеговачког Димитрија и будимљанско-никшићког Методија и свештенства наше Цркве служио је данас, 17. октобра 2021. године, Свету архијерејску литургију у Саборном храму Рођења Пресвете Богородице у Сарајеву, поводом 50. годишњице свештеномонашког и 30. годишњице архијерејског служења Његовог високопреосвештенства Митрополита дабробосанског г. Хризостома.

Патријарх је у бесједи окупљене вјернике подсјетио на оне који су формалисти, који мисле да је довољно припадати изабраном народу.

И ми мислимо, истакао је, да је довољно што смо крштени, да је довољно што смо Срби, да ће нас Господ увести у Царство своје, али је неопоходно да будемо крштени у име Оца, Сина и Светог Духа, да имамо живог Бога у себи. Он је истакао да је вјера одговор на питање “зашто имам утисак да ме Бог оставио, зашто имам утисак да ме људи не воле”, као предуслов свих других одговора, нагласивши да је вјера повјерење у љубав Божију, јер он најбоље зна који су путеви спасења.

“Све остало почива на вјери и поверењу, да ли смо иједно знање усвојили ако нисмо имали вјере и повјерења”, истакао је српски Патријарх, извијестила је СРНА, а пренијела РТРС.

Патријарх је нагласио да та вјера мора да буде крстолика: “Није довољно да имамо вјере и повјерења у људе, јер смо често били губитници, а и сами повређивали другог, али ако живот почива на вјери у Бога и Христа онда ће свака наша активност бити њоме прожета. У крстоликој вјери пронаћи ћемо смисао.”

Према његовим ријечима, вјера није само пуко интелектуално, рационално увјерење да постоји нека велика моћна сила већ повјерење у Бога и препуштање себе његовој вољи и суду.

“Таква вјера мора бити дјелатна, вјера без дјела је мртва, треба читати Јеванђеље и учинити га својим животом јер тако идемо путем сигурности”, нагласио је Патријарх Порфирије.

Он је додао да је систем вриједности који се црпи из Јеванђеља често у супротности са системом вриједности овог свијета, који треба преображавати.

“За нас не постоји дилема да ли се Црква модернизује, јер Црква је увијек савремена, често је покретач развоја, али без Христа, вјере у њега, сваки дан смо све старији и ближи смрти, а са Христом је сваки дан новина, постајемо млађи у Христу”, истакао је Свјатјејши.

Све то је говорио у контексту данашњег Светог јеванђеља, за које је навео да је била слојевита прича у којој жена тражи помоћ од Христа. Подсјетио је на ријечи Господа да није дошао њима који нису изабрани, а упутио их је жени која је тражила исцјељење за кћерку. Напоменуо је да су изабрани народи сматрали да само Месија треба да дође њима, да други народи њима треба да буду покорени и зато све оне који нису припадали изабраном народу сматрали да су већ по себи непријатељи, да треба избјегавати сваку комуникацију са њима.

Патријарх је истакао да је Господ приступила жена отворене душе и тражила да исцијели њену кћерку, а он јој се обратио грубим ријечима.

“Христос има своју педагогију, а говорећи грубе ријечи хоће да укаже како изгледа спољашни приступ Богу и било којој вриједности, говори језиком оних који су сматрали да Бог само припада њима”, бесједио је Патријарх и објаснио да Господ ријечима упућеним жени критикује оне који су формалисти.

Његова светост Патријарх српски г. Порфирије је напоменуо да су се данас окупили у светом храму и поводом 30 година ерхијерејске службе митрополита Хризостома, у граду којем су службовали многи митрополити.

Извор: РТРС/СПЦ/Радио Слово љубве